CIASTO PIEROGOWE
- 0,5 kg mąki
- szklanka ciełej wody
- sól
z podanych składników zagnieśc ciasto na jednolitą masę, poczym cienko je rozwałkować i wycinać krążki np. za pomocą szklanki
FARSZ
- 150 g kaszy gryczanej
- 300 g twarogu
- boczek wędzony
- cebula
- sól
- pieprz
- odrobina masła
kaszę ugotować na sypko, odstawić do wystudzenia. cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. podsmażyć dodając do tego odrobinę masła tak dla smaku. wystudzić. twaróg podusić widelcem, dodać kaszę, cebulkę z boczkiem, doprawić solą i pierzem. wyrobić na jednolitą masę (najlepiej ręką). tak przygotowany farsz nakłądać na krążki z ciasta i sklejać jak tradycyjne pierogi
gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie. po ugotowaniu można polać je podsmażoną cebulką, rozstopionym masłem albo śmietaną
WYBACZCIE MAŁĄ REPREZENTACYJNOŚĆ ZDJĘCIA ALE NIE SĄDZIŁAM, ŻE BĘDZIE ONO WYKORZYSTYWANE W CELACH POKAZOWYCH NA BLOGU :) OBIECUJĘ POPRAWĘ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz