wtorek, 29 listopada 2011

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

kilka dni temu przeglądając kilka a nawet kilkanaście blogów kulinarnych, szukając kulinarnych inspiracji natrafiłam na pierogi z kaszą gryczaną, które dla mnie stanowiło to zupełną nowość kulinarną. kaszę gryczaną lubię ale pierogów z kaszą nie jadłam aż do momentu kiedy sama je zrobiłam. więc długo się nie zastanawiałam i zabrałam się za lepienie


CIASTO PIEROGOWE
- 0,5 kg mąki
- szklanka ciełej wody
- sól

z podanych składników zagnieśc ciasto na jednolitą masę, poczym cienko je rozwałkować i wycinać krążki np. za pomocą szklanki


FARSZ
- 150 g kaszy gryczanej
- 300 g twarogu
- boczek wędzony
- cebula
- sól
- pieprz
- odrobina masła

kaszę ugotować na sypko, odstawić do wystudzenia. cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. podsmażyć dodając do tego odrobinę masła tak dla smaku. wystudzić. twaróg podusić widelcem, dodać kaszę, cebulkę z boczkiem, doprawić solą i pierzem. wyrobić na jednolitą masę (najlepiej ręką). tak przygotowany farsz nakłądać na krążki z ciasta i sklejać jak tradycyjne pierogi
gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie. po ugotowaniu można polać je podsmażoną cebulką, rozstopionym masłem albo śmietaną


WYBACZCIE MAŁĄ REPREZENTACYJNOŚĆ ZDJĘCIA ALE NIE SĄDZIŁAM, ŻE BĘDZIE ONO WYKORZYSTYWANE W CELACH POKAZOWYCH NA BLOGU :) OBIECUJĘ POPRAWĘ






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz