środa, 1 lutego 2012

KARCZEK (KARKÓWKA) W WARZYWACH

już jakiś czas temu oglądając "Ugotowanych" zachwyciły mnie pewne potrawy w swojej prostocie. ostatnio natrafiając na kolejną powtórkę tego jakże cudownego jak dla mnie programu stwierdziłam ze jest to znak i trzeba w końcu coś przyrządzić wg przepisu któregoś z uczestników. padło na karkówkę w warzywach Pani Kseni

karkóweczka wg tego przepisu jest pyszna. rozpływa się w ustach. a że nigdy jakoś szczególnie nie przepadałam za karkówką to moja opinia na temat tego dania jest jaknajbardziej obiektywna. i na pewno nie raz będzie ona gościć na moim stole

KARCZEK (KARKÓWKA) W WARZYWACH

- karkówka
- 3 cebule białe
- 3 cebule czerwone
- biała część pora
- 5 średniej wielkości marchewek
- 3 średniej wielkości pietruszki
- 1 seler
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy do zeszklenia cebuli


Mięso kroimy w plastry ok. 1 cm grubości i kilka godzin wcześniej posypujemy ulubionymi przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki. Cebulę białą i czerwoną kroimy w półksiężyce, mieszamy, a następnie szklimy na patelni. Warzywa (marchewkę, pietruszkę i pora) kroimy w plasterki. Następnie każdą porcję karkówki obsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu i układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Warstwa mięsa, warstwa cebuli, warstwa warzyw. Następie znów warstwa mięsa, warstwa cebuli, warstwa warzyw. Warstwy układamy, aż do wyczerpania składników. Ważne, żeby ostatnią warstwę tworzyły warzywa. Całość zalewamy bulionem i pieczemy. Na koniec wytworzony w trakcie pieczenia sos możemy zaprawić delikatnie mąką. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz