środa, 1 lutego 2012

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

mięso mielone, puszka groszku konserowego z kukurydzą i ser żółty to jeszcze nie tak dawno jedyne produktu w mojej lodówce. a że człowiek był głodny musiał coś z tego wykombinować. pado na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym pod beszamelem.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

- makaron u mnie świderki
- mięso mielone
- cebulka
- puszka groszku konserwowego z kukurydzą
- ser żółty
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- pół litra zimnego mleka
- gałka muszkatołowa

makaron przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu.
cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. gdy mięsko nam się już przysmaży dodajemy do niego groszek i kukurydzę i dobrze mieszamy. tak przygotowane mięso łączy z ugotowanym makaronem i mieszamy.
w rondelku, na małym ogniu należy rozpuścić masło, uważając, aby go nie spalić. następnie należy dodać do niego 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać, aby całość miała gładką i jednolita konsystencję. kiedy już uzyska pożądany wygląd, garnek należy zdjąć z ognia i dolewać po trochu zimnego mleka cały czas energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki, które później będą niemożliwe do rozmieszania. na sam koniec należy dodać przyprawy do smaku i zagotować ciągle mieszając
makaron wraz z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. zalewamy je wcześniej orzygotowanym sosem beszamelowym, posypujemy potartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w 200 stopniach celcjusza

w rondelku, na małym ogniu należy rozpuścić masło, uważając, aby go nie spalić. następnie należy dodać do niego 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać, aby całość miała gładką i jednolita konsystencję. kiedy już uzyska pożądany wygląd, garnek należy zdjąć z ognia i dolewać po trochu zimnego mleka cały czas energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki, które później będą niemożliwe do rozmieszania. na sam koniec należy dodać przyprawy do smaku i zagotować ciągle mieszając.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz