niedziela, 4 marca 2012

CHLEBEK

i kolejny chlebek w mojej kuchni który napewno nie raz będzię gościł na mym stole. a przepis na chlebek mam od koleżanki, która piecze go już od kilku lat i która zaraża ochotą na niego każdego... chlebek jest naprawdę prosty i co najważniejsze bardzo pyszny. no i oczywiście nie zawiera żadnych konserwantów które w sklepowych chlebach nie raz występują.

CHLEBEK

ZAKWAS: 1 szklanka mąki żytniej + 1 szklanka letniej wody (w przypadku kolejnego pieczenia chlebka do zakwasu, czyli do po pozostawionego ciasta dodać 1 szklankę letniej wody oraz 1 szklankę mąki żytniej).
Pozostawić na noc

Na drugi dzień, nie musi byc z samego rana dodajemy:
- 1 kg mąki wrocławskiej/poznańskiej/tortowej
- 3 łyżeczki soli
- 3 szklanki letniej wody
- rozpuszczone drożdże( 1/6 kostki drożdży plus pół szklanki letniej wody)
- można dodać,ale nie trzeba po pół szklanki: otrąb,siemię lniane,słonecznik,dynia,sezam.


Wszystko wymieszać łyżką drewnianą i pozostawić do wyrośnięcia- ok. 2 godz - u mnie napewno podwaja swoją objętość.

Potem ponownie zamieszać,odłożyć garść na kolejny chleb a resztę rozłożyc do foremek i ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej prawie do wysokości foremki.

Piec w dwóch formach keksowych wysmarowanych smalcem i obsypanych mąką, wierzch chleba smarujemy żółtkiem.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni, potem wstawić chleb i ustawić piekarnik góra-dół 200 stopni.Piec godzinę.




Zakwas ważny jest tylko dwa tygodnie,i jak planujesz jeszcze robić później pamiętaj o odłożeniu ze swojej wyrobionej ostatecznej części ciasta chlebowego (Do zakwasu, czyli do pozostawionego ciasta dodać 1 szklankę letniej wody oraz 1 szklankę mąki żytniej i zostawić na noc).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz