piątek, 25 października 2013

SPAGHETTI CARBONARA

W związku z tym, że mamy dziś Światowy Dzień Makaronu nie mało zabraknąć w moim dzisiejszym menu właśnie dania z makaronem w roli głównej. A więc tym o to sposobem zapraszam Was na Spaghetti Carbonarę


Składniki:



  • 500 g makaronu spaghetti
  •  200 g wędzonego boczku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  •  1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  •  2 łyżki tartego sera grana padano
  •  Sól
  •  Pieprz





       Przygotowanie: 




  1.       Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy.
  2.       Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut.
  3.       W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię
    i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy patelnię z ognia.
  4.      Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Makaron wraz z sosem przekładamy na talerze i posypujemy serem








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz