DOMOWY CHLEB
·
- 5 dag drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 kg mąki pszennej + ew.6 łyżek do zagęszczenia ciasta
- Po garści ziaren siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, słonecznika, płatków owsianych i otrąb
- Margaryna do formy (u mnie smalec)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 900 ml letniej wody. Ziarna mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki, wlewamy wodę z drożdżami i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy ok. 6
łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
2 keksówki smarujemy
tłuszczem a następnie wykładamy do nich wyrośnięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza
i pieczemy chlebki przez 35 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę
piekarnika do 150 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 25 min. Łącznie pieczenie
powinno trwać godzinę.
Po upieczeniu chlebek studzimy i zajadamy z czym kto tylko
lubi. Aby skórka chleba nie była twarda polecam posmarować wierzch chlebka po
upieczeniu
powinnaś napisać że tą wodę z drożdżami rozpuszczonymi wlewasz :) a poza tym wygląda super :)
OdpowiedzUsuńdzięki za podpowiedź ale w oryginalnym przepisie jest tak jak napisałam u siebie. ale może masz rację i zmienię to
Usuń