czwartek, 24 października 2013




DOMOWY CHLEB 

· 
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg mąki pszennej + ew.6 łyżek do zagęszczenia ciasta
  • Po garści ziaren siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, słonecznika, płatków owsianych i otrąb
  • Margaryna do formy (u mnie smalec)






Przygotowanie:


Drożdże rozpuszczamy w 900 ml letniej wody. Ziarna mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki,  wlewamy wodę z drożdżami  i dokładnie mieszamy.  Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy ok. 6 łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

2 keksówki  smarujemy tłuszczem a następnie wykładamy do nich wyrośnięte  ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy chlebki przez 35 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 25 min. Łącznie pieczenie powinno trwać godzinę.



Po upieczeniu chlebek studzimy i zajadamy z czym kto tylko lubi. Aby skórka chleba nie była twarda polecam posmarować wierzch chlebka po upieczeniu 



2 komentarze:

  1. powinnaś napisać że tą wodę z drożdżami rozpuszczonymi wlewasz :) a poza tym wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za podpowiedź ale w oryginalnym przepisie jest tak jak napisałam u siebie. ale może masz rację i zmienię to

      Usuń