kolejny kulinarny pierwszy raz w mojej kulinarnej przygodzie i to od razu podwójny. nie dość, że nigdy wcześniej nie jadłam to jeszcze nigdy nie robiłam tejże potrawy. a natrafiłam na nią cąłkiem przypadkowo w necie i od razu stwierdziłam, że musi być pyszne i trzeba ją jaknajszybciej przyrządzić. i tymże sposobem w sobotę na obiad były SZARE KLUSKI z twarogiem i skwarkami
Szare kluski to tradycyjne wielkopolskie kluski, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznej barwy, jaką nadaje im ten składnik.
Szare kluski podawano już w XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce spopularyzowały się ziemniaki.
Potrawę przygotowuje się, mieszając starte surowe ziemniaki (odsączone uprzednio z soku) z mąką, jajkami i solą, a następnie powstałą masę zrzuca się łyżką na osolony wrzątek bezpośrednio lub zsuwając masę z pokrywki garnka . Otrzymane w ten sposób kluski są szare, mają nieregularny kształt i powierzchnię oraz zbitą, półtwardą konsystencję. Ich długość może wynosić od 0,5 do 4 centymetrów, a szerokość – od 0,5 do 1 centymetra. Podaje się je zazwyczaj wymieszane z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kisozna
11 maja 2007 roku potrawa została wpisana przez Miniserstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych
SZARE KLUSKI
- ziemniaki pare sztuk
- mąka
- jedno jajko
- osolona woda
- 1 cebula
- boczek
- twaróg
ziemniaki scieramy na tarce o najmniejszych oczkach jak na placki ziemniaczane(solimy,pieprzymy). dodajemy odpowiednią ilosc maki i jajko,aby ciasto było bardzo geste. musi jednak odpadac od łyżki, po potrząśnięciu nią. formujemy łyżką kluski wielkości pół dużej łyżki wrzucamy na gorący osolony wrzątek z kropelkq oleju i gotujemy az do wypłynięcia +5 min po wypłynieciu. odcedzamy dokladnie.(mozemy nawet na sekunde wrzucic na patelnię aby pozbyc sie wody). w tym czasie podsmażamy cebulke z boczkiem bez tluszczu. ugotowane kluski obsypujemy pokruszonym twarogiem i polewamy boczkiem z cebulka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz