niedziela, 19 sierpnia 2012

KUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

kilka dni temu przeglądając różne blogi kulinarne natrafił na jakże prosty i banalny przepis na pewne ciasto i pomyślałam sobie "czemu do tej pory ta pychotna nie gościła na moim stole" więc czym prędzej postanowiłam to zmienić.

ciasto już od pierwszego kęsa podbiło moje serce jak i moje kubki smakowe. wprost zakochałam się w nim, w jego smaku, w jego prostocie ...
polecam

KUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Składniki Na Kruche Ciasto:

- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła/margaryny
- 5 pełnych łyżek cukru
- 5 dużych żółtek
- 2-3 łyżki zimnej wody

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę. Dodać cukier. Dodać żółtka. Dodać sól. Ciasto wyrobić szybko w rękach lub zmielić dużymi nożami na proszek w malakserze. Dodać do ciasta wodę i wyrabiać krótko/zmielić, aby ciasto utworzyło jednolitą i zwartą kulę. Podzielić ciasto na 40% masy i 60% masy. Obie masy włożyć oddzielnie do worka i zamrozić na kilka godzin lub na cała noc. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem. Większą część ciasta (60%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równo na dnie formy. Ciasto docisnąć mocno łyżką na całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180*C (170* C z termoobiegiem). Włożyć ciasto do piekarnika. Piec 20-25 min., aby ciasto lekko zapiekło się, czyli odstawało od boków blaszki i nabrało żółtego koloru. Ciasto odłożyć do wystudzenia.

Składniki Na Budyniową Piankę:

- 5 dużych białek
- niecała szkl. cukru (200 g)
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 budynie malinowe bez cukru (każdy po 40 g)*
- 0,5 szkl. oleju

* w ostateczności można użyć 2. budynie bez cukru - śmietankowe lub waniliowe (każdy po 40 g)

Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier kryształ, a na koniec cukier waniliowy, stale ubijając do momentu, kiedy białka nabiorą połysku. Wsypywać stopniowo budyń stale ubijając i ubijać chwilę, aby budyń rozpuścił się. Wlewać powoli olej, stale ubijając do momentu, kiedy składniki się połączą.

Składniki Dodatkowe:


- 400-500 g malin (mogą być mrożone; na podany rozmiar blaszki wystarczy 400g malin)
- cukier puder (opcjonalnie)

Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć piankę budyniową. Wyrównać ją. Wyłożyć ciasno obok siebie umyte i osuszone maliny (w przypadku mrożonych malin, układamy w ten sam sposób zamrożone bez uprzedniego rozmrażania) otworami do góry. Włączyć piekarnik do 180* C (170*C z termoobiegiem). Pozostałą mniejszą część ciasta (40%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wysypać równo po górnej powierzchni ciasta.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz