nie ma chyba nic prostrzego jak ciasto nalesnikowe. i tak naprawdę metod ich przygotowania jest mnóstwo tak samo jak gospodyń domowych. każda z nas ma swój sprawdzony przepis którego się trzyma. ja osobiście robię je na oko wykorzystując mąkę, wodę mineralną, jajko i trochę cukru (no chyba, że robię wersję słoną to wówczas cukier zastępuję solą)
sezon truskawkowy w pełni ... idą dziś na targ nie mogłam się oprzeć i musiałam kupić czerwone cudo. i od razu miałam w gowie nalesniki z truskawkami i twarogiem.
NALEŚNIKI Z TWARGIEM I TRUSKAWKAMI
- naleśniki
- twaróg
- truskawki
- jogurt naturalny
- żółtko
- cukier
- cukier waniliowy
- masło
twaróg rozdrabniam. dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtko, trochę joogurtu i wyrabiam na jednolitą masę. do tak wyrobionego twarogu dodaję pokrojone truskawki i mieszam. masę twarogowo- truskawkową wykładam na naleśniki i zwijak jak kto lubi. na rogrzane masełko kładę zwinięte naleśniki i podsmażam aż do zrumienienia nalesników. podpieczone nalesniki polewam zmiksowanymi truskawkami i kładę kleks z jogurtu
"twarogiem" ;) popraw sobie w tytule :) apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuń