poniedziałek, 11 lutego 2013

PROFITROLKI Z MASCARPONE I CZEKOLADĄ

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5 cm kółka przy pomocy rękawa cukierniczego, okrągłą końcówką (1 cm szerokości). Można również wyłożyć łyżką.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

Krem z mascarpone:
  • mascarpone
  • kilka łyżek nutelli albo innego kremu czekoladowego
Mascarpone łączymy z nutellą na jednolitą masę

Krem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - nadziewać przekrojone profiterolki. Można również bez przekrajania nadziewać je ostrą końcówką do nadziewania pączków. Ozdobić zygzakami z roztopionej czekolady


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz