poniedziałek, 11 lutego 2013

ŚLEDZIK W OLEJU

Składniki:

  • śledzie (najlepsze są matiasy),
  • cebula,
  • olej,
  • sok z cytryny,
  • pieprz w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • mielony pieprz.,
  • mleko do moczenia śledzi zamiast wody.
Przygotowanie:

Śledzie namoczyć (ja moczę w mleku, bo są smaczniejsze i szybciej nadmiar soli z nich wychodzi), cebulę obieramy, kroimy jak kto chce w kosteczkę (jest wtedy bardziej ją czuć) lub w krążki lub pół krążki. Gotowe, wymoczone śledzie kroję w dzwonka, wkładam do miseczki i skrapiam dość obficie sokiem z cytryny.

Na samo dno naczynia kładę warstwę cebulki, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy, na to kładę warstwę śledzi (dość ciasno) i znów cebulkę, którą posypuję mielonym pieprzem. Przekładamy tak warstwami, aż do wyczerpania śledzi lub naczynia, ale ostatnią warstwą jest u mnie cebulka posypana mielonym pieprzem. A potem wszycho zalewamy olejem tak by całość pokrył olej

Można jeszcze śledziki przed włożeniem do słoika posmarować musztardą, ale to już będzie zależeć od Was


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz