na koniec wakacji nie ma nic innego lepszego jak pyszne owoce pod pierzynką w postaci kruszonki. a że w domu były maliny, jeżyny i borówki od razu stwierdziłam ze idealnie nadają się one do tego pysznego zwieńczenia końca wakacji.
OWOCE POD KRUSZONKOWĄ PIERZYNKĄ
- owoce (u mnie maliny, jużyny, borówki)
- pół kostki masła
- cukier
- cukier waniliowy
- mąka
owoce umyć. przełożyć do naczynia żaroodpornego albo inne nadającego się do zapiekania. posypać łyżką cukru. w misce zagnieść masło z cukrem (ilość cukru zalezy od tego jaka ma być słodka, im więcej tym bardziej słodsze), cukrem waniliowym i mąką (ilośc mąki zależy od tego ile nam wciągnie masło). przygotowaną kruszonką posypać owoce. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać aż do zrumienienia kruszonki. gotowe owoce można podawać z lodami albo bitą śmietaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz