i kolejna zupka w moim wydaniu. tylko, że tym razem będzie to notabene zupka czysto dieteczna. i co najważniejsze dietetyczna nie oznacza, że jest niesmaczna :)
ZUPA KALAFIOROWA
- pęczek włoszczyzny albo por, marchewka, pietruszka, seler
- ziele angielskie
- lisć laurowy
- woda ok 2 l
- kalafior
- pierś z kurczka
- jogurt naturalny
- koperek
- sól
- pieprz
do garnka wlewamy ok 2 l wody, dodajemy naszą umytą i obraną włoszczyznę oraz liść laurowy i ziele angielskie. gotujemy. gdy wywar nam się gotuje czyścimy pierś z kurczka a następnie kroimy ją w kostkę albo w paski. gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy do wywaru pokrojoną pierś a takżę podzielonego na różyczki kalafiora. po ok 10-15 minutach możemy z zupki wyłowić naszą włoszczyznę jednak zostawiwszy marchewkę. kalafior gotujemy tak długo aż będzie robiła się z niego papka. gdy już uzyskamy taki efekt dodajemy pokrojony koperek, doprawiamy solą i pieprzem a także zabielamy rozrobionym jogurtem naturalny (w kibeczku mieszamy jogurt z gotującym się wywarem)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz