niedziela, 30 września 2012

RAZOWA SZARLOTKA

RAZOWA SZARLOTKA

- 3 jabłka (około 600g )
- 1/4 szkl fruktozy
- 4 białka
- 2 szklanki mąki razowej
- 3 łyzeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel ulubionego aromatu
- do posypania: fruktoza zmielona na cukier puder lub orzechy czy migdały

W dużej misce pokrojone w kostkę jabłka zasypać fruktozą. Włożyć do lodówki żeby puściły sok. Soku nie można później odlewać.

Po godzinie dodać białka (nie ubite), mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Wszystko energicznie wymieszać.

Foremkę (u mnie tortownica o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto. Posypać wierzch np. orzechami. Ciasto piekło się u mnie około godziny w 160 stopniach.
 
 



 

2 komentarze:

  1. szkoda że to drugie foto takie nieostre :( ale wyszła ładna! nie jadłam jeszcze takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlatego właśnie zamierzam kupić nowy aparat bo ten co mam już mnie wkurza

    OdpowiedzUsuń