sobota, 7 kwietnia 2012

BABKA MARMURKOWA Z KAWĄ

BABKA MARMURKOWA Z KAWĄ

- 250 g margaryny Kasia
- 5 jajek
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru (może być cała szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy albo sok z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (u mnie, ze względu na dzieci, zbożowa)

Jajka (całe) zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego dodawać stopniowo zmiksowane jaja, dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąki wymieszać z proszkiem, dodać do naszej masy, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny, zmiksować. Do drugiej kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować.


Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wylać jasną część ciasta, na nią część kawową.

Całość delikatnie i krótko wymieszać widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz