"Z czekoladą jest jak z życiem – nie poczulibyśmy w pełni jego słodkiego smaku, gdyby nie odrobina goryczy, której czasem musimy doświadczyć."
Joanne Harris – Czekolada
Powszechnie znany przez wszystkich wyrób
cukierniczy, który z powodzeniem łagodzi wszelkie troski i poprawia
samopoczucie to właśnie czekolada.
Produkuje się ją z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub tłuszczu
cukierniczego, środka słodzącego i jeszcze paru innych dodatków, które są
zależne od sporządzanego rodzaju smakołyku. Im większa zawartość miazgi
kakaowej tym bardziej klasyczny wyrób i zbliżony do prawdziwej czekolady.
Każdy z nas zna doskonale smak takiego smakołyka jakim
jest czekolada. Trudno jej się oprzeć, ma znakomity aromat i niezastąpiony
smak. Jej różnorodne smaki pozwalają na szeroki wybór i każdy może znaleźć
swoja ulubioną. Producenci rywalizują ze sobą o niebanalne wyroby i powstają
coraz to nowsze kombinacje składników po to, aby przyciągnąć jak największa
rzeszę smakoszy czekolady.
Wiele osób kojarzy ja z dzieciństwem. Jako coś wyjątkowego,
kojarzącego się ze świętami, bliskimi, a także jako prezent dający poczucie
bezpieczeństwa lub wyrazy podziękowania. Inni traktują ją z powodzeniem jako
afrodyzjak i nic w tym dziwnego, w końcu jej intensywny aromat jest niezwykle
kuszący i pobudza zmysły.
Co ciekawe czekolada posiada dobroczynny wpływ
na zdrowie. Jest doskonałym źródłem magnezu i wzmacnia organizm. Ponadto wpływa
odprężająco i pozytywnie na organizm. Poprawia samopoczucie, wprowadza nawet
najbardziej zatroskanych w stan szczęśliwości, a nawet w euforie. Nawet kilka
kostek czekolady w ciągu dnia pozwoli nam uniknąć przeziębienia i wywoła
uśmiech w pochmurne dni. Dlatego warto od czasu do czasu ulec pokusie i sprawić
sobie odrobinę przyjemności.
Wyróżniamy
cztery podstawowe rodzaje czekolady:
- CZEKOLADA GORZKA - składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru,
czasami z niewielką domieszką wanilii i/lub aromatu. Ten rodzaj czekolady
zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej. Spotykane są również czekolady o
zawartości 95% miazgi. Czekolada gorzka ze względu na dużą zawartość masy
kakaowej i niską zawartość cukru jest zdecydowanie uznawana za najbardziej
wartościową. Im więcej w składzie miazgi, a mniej cukru tym lepiej.
- CZEKOLADA DESEROWA - zawiera od 30 - 70% miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz
kakaowy, cukier i dodatki.
- CZEKOLADA MLECZNA- zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej, aczkolwiek
większość czekolad na rynku zawiera tylko 20%, za to dużą ilość mleka.
Zawartość cukru sięga aż 50%, zatem jest bardzo słodka. Dzięki mlecznemu
dodatkowi ma łagodny i delikatny smak. Czasami zamiast tłuszczu kakaowego
stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. W
efekcie jest to czekolada najchętniej kupowana.
- CZEKOALDA BIAŁA - nie zawiera miazgi kakaowej, ma za to dużą
ilość tłuszczu kakaowego, cukru i mleka (czasami śmietanki) oraz dodatek
wanilii. W najlepszych białych czekoladach jest tylko do 33% tłuszczu
kakaowego. Niektórzy smakosze uważają, że ten rodzaj czekolady to nie
czekolada, ze względu na niską zawartość masy kakaowej.
Obecnie na
rynku spożywczym jest bardzo duży wybór produktów czekoladowych. Do
tradycyjnych tabliczek czekolady dodawane są orzechy i inne bakalie takie jak
np. rodzynki, kawa, karmel, cappuccino, likier.
Warte wspomnienia są jeszcze następujące rodzaje
czekolad:
- KUWERTURA
- bardzo wysokiej jakości czekolada. Niestety rzadko można zobaczyć ją na
sklepowych półkach ponieważ oferowana jest głównie w blokach po 2,5 kg, a w
handlu detalicznym w postaci tabliczek po 100 lub 200 gramów. Kuwertura
wykorzystywana jest do tworzenia czekoladek i dekoracji cukierniczych. Swoją
wysoką jakość zawdzięcza dużej zawartości masła kakaowego, zawiera ponad 35%
tłuszczu. Wykorzystywana głównie jako doskonała polewa na przykład do ciast.
- CZEKOLADA NADZIEWANA- dzięki różnorodności nadzień, każdy na pewno znajdzie
odpowiednie dla siebie. Mamy nadzienia śmietankowe i owocowe - często tworzone
z egzotycznych owoców. Czekolada nadziewana powstaje z masy czekoladowej, do
której dodawane są nasiona oleiste, owoce oraz inne naturalne dodatki
aromatyczne i smakowe.
- CZEKOLADA
NAPOWIETRZNIONA- potocznie zwana jest czekoladą bąbelkową. Dostępna jest w
trzech wersjach: biała, mleczna oraz mieszana. Uformowana jest z masy
czekoladowej, która poddawana jest działaniu dozwolonych gazów obojętnych. W
sklepach można je kupić w formie standardowej tabliczki czekolady, ale występuje
również w postaci batoników.
- WYROBY CZEKOLADOPODOBNE - produkty czekoladopodobne w założeniu mają wyglądem i
smakiem przypominać prawdziwe czekolady. Jednakże o ile pierwsze założenie
potrafią spełnić, tak pod względem smakowym odstają znacząco od oryginalnych
wyrobów. Tłuszcz kakaowy jest zastąpiony roślinnym, a zawartość kakao nie
przekracza 7% całkowitej masy. Największy zysk wytwórcy produktów
czekoladopodobnych mają w okresach świątecznych, kiedy kupujemy figurki
Mikołajów, czy zwierzątek.
Czekolada doczekała się wielu naukowych opracowań.
Istnieją nawet ludzie, którzy uprawiają dyscyplinę o nazwie czekologia. Twórcą
tej nowej nauki jest nowozelandzki psychoterapeuta, Murray Langham, który
uważa, iż można określić charakter człowieka po tym, jaką lubi czekoladę. Aby
określić cechy charakteru danej osoby, musimy dowiedzieć się jaki rodzaj, czyli
nadzienie, kolor oraz kształt czekolady lubi najbardziej. Tak przedstawia się
ogólna charakterystyka zwolenników danej czekolady:
- Mleczna - ludzie romantyczni i nostalgiczni
- Biała - oznacza niezdecydowanie
- Deserowa - osoby, które myślą perspektywicznie
- Gorzka - oznacza wyrafinowany gust
- Z masą kawową - oznacza ludzi niecierpliwych
- Z nadzieniem pomarańczowym - osoby, które sprawdzają się w trudnych sytuacjach
- Z migdałami - ludzie, którzy myślą szybko i lubią eksperymentować
- Z nadzieniem toffi - oznacza zmysłowość
- W kształcie trójkąta - charakteryzują egoistów
- Kwadratowe - to ludzie uczciwi, na których można polegać
- W kształcie diamentów - osoby, które lubią być rozpieszczane
W Polsce coraz bardziej popularna stała się czekolada pitna, która
zdobyła już popularność w krajach zachodnich. Pierwsza gorąca czekolada pochodzi ze
starożytnej cywilizacji Majów. Aby uzyskać ją w postaci napoju należy rozrobić
sproszkowany smakołyk lub w postaci granulek w wodzie, mleku lub innym płynie.
Ten smakołyk jest ogromną bombą kaloryczną i dostarcza masę energii. W stu
gramach tego wyrobu znajduje się od 500 do 700 kalorii. Dlatego też jest
wskazana przy długim wysiłku fizycznym lub intelektualnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz