Różnokolorowe
jajka umieszczone na wielkanocnym stole cieszą oko i sprawiają wiele radości
nie tylko najmłodszym. Aby uzyskać najlepszy efekt kolorystyczny, najlepiej wykorzystać
naturalne barwniki. Wykorzystując dostępne na co dzień w kuchni produkty
wyczarować można prawdziwą feerię barw.
·
Pomarańczowy – łupiny
cebuli
·
Żółty - skórki z pomarańczy lub cytryny
·
Jasno zielony –
szpinak
·
Jasno czerwony –
świeże buraki, żurawina
·
Jasno niebieski - czerwona kapusta
·
Brązowy – mocno parzona
kawa
·
Marmurkowy –
potłucz nieco skorupkę na ugotowanym na twardo jajku (ważne by skorupka nie
odpadła) i przez 15 minut mocz w ciepłym wywarze z naturalnych składników. Po obraniu,
białko jajka będzie miało fantazyjne wzory
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz