czwartek, 5 kwietnia 2012

JAJKO W ROLI GŁÓWNEJ

Jajko, szczególnie wielkanocne, symbolizuje radość i nadzieję na odradzającego się życia. Przy wielkanocnym stole dzielenie się nim wyraża życzenia pomnażania sił i zdrowia. A po dzieleniu się jajkiem – czeka nas prawdziwa uczta.

Różnokolorowe jajka umieszczone na wielkanocnym stole cieszą oko i sprawiają wiele radości nie tylko najmłodszym. Aby uzyskać najlepszy efekt kolorystyczny, najlepiej wykorzystać naturalne barwniki. Wykorzystując dostępne na co dzień w kuchni produkty wyczarować można prawdziwą feerię barw.

·         Pomarańczowy – łupiny cebuli

·         Żółty -  skórki z pomarańczy lub cytryny

·         Jasno zielony – szpinak

·         Jasno czerwony – świeże buraki, żurawina

·         Jasno niebieski  - czerwona kapusta

·         Brązowy – mocno parzona kawa

·         Marmurkowy – potłucz nieco skorupkę na ugotowanym na twardo jajku (ważne by skorupka nie odpadła) i przez 15 minut mocz w ciepłym wywarze z naturalnych składników. Po obraniu, białko jajka będzie miało fantazyjne wzory


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz