Po zimie czas zregenerować swoje organizmy i dostarczyć im witamin, które
daje nam natura. Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa –
nowalijki, które swoimi soczystymi kolorami i zapachem zachęcają do ich schrupania.
Czyż młode ziemniaczki z koperkiem lub sałata z rzodkiewką, szczypiorkiem i
odrobiną kefiru nie smakuje wyśmienicie? Nowalijki dostarczają również
niezbędnych minerałów i witamin oraz uzupełniają naszą dietę, a poza tym
upiększają kolorystycznie nasze talerze.
Nowalijki są niezastąpione, a teraz mamy okazję
cieszyć się ich zaletami. Na straganach jest ich mnóstwo i wprost nie wypada
przejść obok nich obojętnie.
Najpopularniejsze
nowalijki to rzodkiewka, sałata, zielony ogórek, szpinak, kalarepa
RZODKIEWKA - Jest niskokaloryczna, zawiera potas i wapń. Służy za
doskonałą przegryzkę, a także dodatek do sałatek i twarożków.
SAŁATA - Obok klasycznej, dobrze znanej nam zielonej sałaty, na naszym
rynku pojawiły się jej odmiany. Należą do nich:
- sałata dębowa - najczęściej używana do dekoracji, posiadająca ostrzejszy smak niż klasyczna, zwylke komponowana z sosem winegret i oliwą z oliwek
- sałata lodowa - podaje się ją z czarnymi oliwkami, pomidorami, białą cebulą, papryką lub serem fetą
- rucola - ma peprzowo-orzechowy smak, najlepsza jest z parmezanem, pomidorami i bazylią
- radicchio - można dodać do niej ocet balsamiczny, kawałki szynki, ser pleśniowy lub grillowanego kurczaka i świeże zioła
Zaletą
wszelkiego rodzaju sałat jest ich niska kaloryczność oraz spora zawartość
beta-karotenu.
ZIELONY
OGÓREK - Jest niskokaloryczny, zawiera duże
ilości wody, niewielkie ilości beta-karotenu i potasu. Można go podawać w
formie surowej lub na gorąco. Ogórek szklarniowy, dominujący na straganach, w
pierwszych dniach wiosny jest długi i smukły, u nasady zwężony i lekko wygięty.
Ma łagodny smak.
SZPINAK - Zawiera dużą ilość wody oraz witamin, głównie witaminę C i
beta-karoten. To także bogate źródło błonnika oraz kwasu foliowego. Jego
dodatkową zaletą jest niskokaloryczność.
KALAREPA - Bogata w witaminę C, beta-karoten oraz takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor i potas. Można ją jeść na surowo, faszerować, dodawać do potrawki z cielęciny, kurczaka, lub zapiekać.
KALAREPA - Bogata w witaminę C, beta-karoten oraz takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor i potas. Można ją jeść na surowo, faszerować, dodawać do potrawki z cielęciny, kurczaka, lub zapiekać.
Nowalijki w postaci
ziół i przypraw takie jak szczypiorek, świeży, soczyście zielony
koperek, natka pietruszki lub kiełki możemy również hodować w
naszych domowych ogródkach - zielnikach.
SZCZYPIOREK
– Szczypiorek
zawiera cukry, białka, wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminę B x,
B2, PP i C. W 100 g szczypiorku jest 75 mg witaminy C. Zawiera
również olejek lotny ze związkami siarki, podobnie jak cebula. Olejkowi temu
zawdzięcza szczypiorek swe właściwości smakowe i lecznicze. Szczypiorek pobudza
apetyt i wzmacnia żołądek. Szczypiorek pachnie jak cebula i smak ma podobny do
cebuli, ale trochę delikatniejszy i szlachetniejszy. Szczypiorek stał się
ulubioną przyprawą właśnie dzięki swemu delikatnemu smakowi. Ma bardzo duże
zastosowanie w kuchni. Można go dodawać wszędzie tam, gdzie stosuje się cebulę,
np. do zupy fasolowej, grochowej, ziemniaczanej i rosołu, do sałatki ogórkowej,
ziemniaczanej, francuskiej, mięsnej i mieszanej, do potraw z jaj, ryb, różnych
zapiekanek, past, serów i twarożków, do sosów i marynat, do kanapek, zimnych
przekąsek, wędlin, ziemniaków puree itp. Dzieciom posypujemy nim chleb z masłem
lub ze smalcem. Mimo że szczypiorek ma delikatny smak, nie poleca się dodawać
go do innych świeżych warzyw o charakterystycznym smaku, np. do młodego
groszku, szparagów, młodej fasolki itp. Może bowiem zabić smak i aromat tych
warzyw. Dzięki swemu delikatnemu, a zarazem pikantnemu smakowi jest stałą
przyprawą potraw dietetycznych w lecie i w zimie. Szczypiorku nigdy nie należy
gotować, ale świeżym, pokrojonym posypywać gotowe już potrawy.
KOPEREK
- zawiera
w sobie wiele cennych składników, takich jak: fosfor, wapń, żelazo, prowitaminę
A, witaminy C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, a także olejki lotne. Skutecznie
przyspiesza trawienie, łagodzi skurcze żołądka, objawy kolki, biegunki i
wymiotów. Działa również wiatropędnie, zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z
ust, reguluje pracę nerek i uśmierza kaszel. Koper posiada także dobroczynne
działanie w przypadku niedoboru pokarmu u matek karmiących piersią.
NATKA
PIETRUSZKI - jest niezastąpionym ziołowym źródłem
pierwiastków śladowych, zwłaszcza minerałów elektrolitycznych takich jak sód,
potas, wapń oraz magnez. Zawiera duże ilości witaminy A, C oraz chlorofilin -
naturalnych substancji odtruwających organizm. Natka pietruszki stosowana jest
w leczeniu infekcji dróg moczowych, zatrzymania miesiączkowania, bolesnych
menstruacji, niestrawności, wzdęć, zapalenia oskrzeli, alergii, artretyzmu,
astmy, dysurii (trudności w oddawaniu moczu) oraz zapalenia nerek. Zapobiega
powstawaniu nowotworów, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich
jak monoterpeny, ftalidy, poliacetyleny. Wspomaga oczyszczanie organizmu z
substancji rakotwórczych i neutralizowanie kancerogenów zawartych w dymie
papierosowym. Posiada silne właściwości moczopędne. Hamuje proces odkładania
się płytek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych, dzięki czemu chroni
przed zakrzepicą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz