sobota, 7 kwietnia 2012

BIAŁA KIEŁBASA PO CELESTYŃSKU

Święta coraz bliżej a co za tym idzie czas zająć się przygotowaniami pysznych smakołyków na Wielkanocny stół. u mnie w tym roku nie będzie przepychu i kupy nie potrzebnych dań, które prędzej czy później wyądują w koszu. i tak w tym roku króluje u mnie:


- biała po celestyńsku
- biała pieczona
- biała gotowana
- sałatka warzywna
- 2 baby: kokosowa i marmurkowa
- 2 ciasta: sernik i przekładaniec z masą budyniową
- sałatka wiosenna
- karkówka z warzywami
- chleb swojskiej roboty


to chyba wszystko. jak o czymś zapomniałam a sobie przypomnę to dodam.


teraz pora na kilka przepisów z mojego menu

BIAŁA KIEŁBASA PO CELESTYŃSKU




- biała kiełbasa surowa (u mnie 4 kiełbaski)
- pieczarki (u mnie ok 40 dkg)
- cebula (u mnie 3 szt.)
- mąka (2 płaskie łyżki)
- śmietana (może być słodka albo kwaśna - u mnie 500 ml słodkiej śmietanki 12%)
- groszek konserowy (u mnie puszka)
- sól, pieprz,
- łyżeczka masła
- natka pietruszki albo szczypiorek


Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą i zagrzać. Pieczarki i cebulkę oczyścić, opłukać, pokroić (proponuję pieczarki w paski, a cebulę w kostkę), usmażyć, oprószyć mąką, wlać śmietanę, zagotować. Dodać groszek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. Kiełbasę wyjąć, pokroić na porcje, dodać do przygotowanego sosu śmietanowego. Dusić kilka minut.


Potrawę można podawać do ziemniaków, ryżu, makaronu (jak kto woli) jak również do chleba



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz