CIASTO PRZEKŁADANE KREMEM
Składniki na ciasto kakaowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g margaryny lub masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.
Składniki na masę:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.
Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
PRZYGOTOWANIE
Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem lub polewą czekoladową
Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem, przekładamy nim ciasto, na trzeci dzień można już kosztować.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz