czwartek, 5 kwietnia 2012

WIELKANC PEŁNA WITAMIN


Słońce coraz wyżej, święta coraz bliżej. Niestety wiele osób przeraża widmo pichcenia i przekonanie, że świąteczne dania są ciężkie i niezdrowe. I tu niespodzianka! Według współczesnej wiedzy o żywieniu tradycyjne potrawy wielkanocne dostarczają składników, które są cenne dla osłabionego po zimie organizmu.

RZEŻUCHA zawiera wit. C, A, B, PP, K, E, żelazo, magnez, chrom, dużo wapnia i siarki. JAJKA dostarczają wartościowego białka. Są ubogie w tłuszcz, a bogate w wit. A i B. do niedawna uważano, że podnoszą poziom cholesterolu. Dziś wiadomo, że to nieprawda. CHRZAN to źródło wit. A, B1, B2, C, soli mineralnych i fitocyndów. Jego aromatyczny, lotny olejek reguluje pracę żołądka i jelit. RYBY zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3. BARSZCZ BIAŁY jest źródłem błonnika i witamin z grupy B. MIĘSA I WĘDLINY dobrej jakości są cennym elementem pożywienia. Zawierają białko, wit. B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo i cynk. DOMOWA SAŁATKA z gotowanych warzyw jest zdrowa, ale warto też sięgnąć po ZIELONĄ SAŁĄTĘ (kwas foliowy), RZODKIEWKĘ (wit. C, sód, potas, żelazo) i SZCZYPIOREK (obniża ciśnienie i poziom cholesterolu).

Warto również pamiętać, żeby limitować wody, nie tylko w dyngusa, lecz również podczas wszystkich świątecznych biesiad.

Ze wszystkich ciast drożdżowe baby są najmniej kaloryczne. Dodawane do nich rodzynki mają zalety prozdrowotne. Podobnie orzechy i migdały, którymi dekorujemy mazurki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz