„PRZYPRAWY SĄ TYM DLA POTRAWY, CZYM
PERFUMY DLA KOBIETY…”
Przyrządzając
danie, dbamy o to, by wszystkie jego składniki były świeże i najwyższej
jakości. Ale oprócz produktów podstawowych ważne są też dodatki, które nadają
jedzeniu niepowtarzalny smak i aromat, ozdobią je i stworzą z niego prawdziwe
dzieło sztuki kulinarnej.
Zioła
pełnią w naszej kuchni bardzo istotną rolę. Są wielkim dobrodziejstwem natury,
które wzbogaca smak życia dosłownie i w przenośni. Przyprawy mają wydobyć i
podkreślić smak dań, którymi raczymy naszą rodzinę i znajomych.
· BAZYLIA – ma
miły, korzenny, słodkawy i pikantny zapach oraz posmak. Świeże listki są
wykorzystywane w kuchni jako wyborny dodatek do potraw z sałaty, pomidorów,
ogórków. W postaci suszonej bazylia znakomicie uzupełnia pieczeń jagnięcą i
wieprzową, dania z ryb, duszone warzywa, potrawy z fasoli, sosy i pizzę. Jest
głównym składnikiem włoskiego sosu pesto
·
CZĄBER – jego
lekko gorzkawy, korzenny posmak sprawia, ze jest szczególnie zalecany do potrwa
z ziemniaków, bobu, grochu i fasoli. Pasuje również do sałaty i ogórków. Dzięki
wysokiej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych
potraw
·
KOLENDRA – jest nieodzownym
elementem kuchni południowoazjatyckiej, jak również chińskiej czy meksykańskiej.
Owoce tej rośliny stosuje się do przyprawiania baraniny, cielęciny, dziczyzny,
wieprzowiny, drobiu i ryb. Kolendra stanowi ważny składnik indyjskiej mieszanki
curry
·
LUBCZYK –
przyprawę stanowią głownie młode liście. Pachnie intensywnie, korzennie. Początkowo
ma słodkawy smak, potem ostrzejszy i lekko gorzki. Lubczyk jest ziołem bardzo
mocnym, dlatego używa się go w małych ilościach. Przyprawia się nim masło
ziołowe, sałatki, marynaty, wołowinę oraz baraninę. Wzbogaca też smak dan z
ryb, kaszy, ryb i drobiu. Pobudza trawienie i zapobiega wzdęciom
·
MAJERANEK –
używamy jego świeżych i suszonych listków. Ma bardzo wyrazisty zapach, smak
korzenny, lekko szczypiący, podobny do tymianku, ale jest od niego delikatniejszy.
szczególnie polecany jest w diecie bezsolnej. Roztarte zioło świetnie komponuje
się z tłustymi mięsami, pasztetami, kiełbasą, niektórymi zupami (barszcz biały,
kapuśniak) i warzywami strączkowymi
·
MIĘTA – zawarty w
jej liściach mentol wywołuje przyjemne uczucie świeżości i chłodu. Mięta znakomicie
sprawdza się jako dodatek do napojów oraz jako element dekoracyjny do
rozmaitych potraw
·
OREGANO –
najlepsze jest w świeżej postaci, ale może być również suszone. Charakteryzuje się
delikatnym i przyjemnym aromatem oraz lekko gorzkawym smakiem. Doskonale nadaje
się do mięs pieczonych na grillu oraz do potraw z pomidorami. Oregano jest
nieodzownym składnikiem prawdziwej włoskiej pizzy. Przyprawa ta pobudza apetyt
i ułatwia trawienie pokarmów
·
TYMIANEK –
suszona roślina ma miły aromat i korzenno-gorzki smak. Niezastąpiony do
tłustych pieczeni wieprzowych, ziemniaków, jajecznicy, mięsnych i grzybowych
farszów oraz gęstych, zawiesistych zup. Jest ulubioną przyprawą do wędlin,
pasztetów, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny a także serów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz