niedziela, 11 grudnia 2011

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTĄ PIERNIKOWĄ

no i przyszła kolej na jakieś ciasto. a że dzisiaj jest niedziela doskonale się składa. u mnie w domu prawie w każdą niedzielę było pieczone jakieś pyszne ciasto "do kawy" i na wypadek gdyby wpadli goście :) więc niech tradycji stanie się zadość i ciasto zawita przy niedzielnej kawusi

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTĄ PIERNIKOWĄ

- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- szklanka oleju
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki dżemu
- trochę przyprawy do piernika lub cynamonu


wszystko wrzucamy do miski i za pomocą miksera łączymy na jednolitą masę. wlewamy do blaczki (może być zarówno tortownica jak i blaszka prostokątna) i piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. wierzch ciasta można udekorować polewą i dowolnymi dodatkami (u mnie był to żółty kokos)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz