SERNIK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
- 1 kg twarogu
- jabłka (u mnie było to 1,5 kg)
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- rodzynki
- trochę cynamonu
- 8 jajek
- pół kostki masła
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- małe opakowanie śmietany kwaśnej 12%
+ ciasto kruche
- 170 g mąki (przesianej przez sitko)
- 110 g masła, schłodzonego
- 30 g drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
- 2 żółtka
Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i siekamy je szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier i żółtka i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na grubość kilku milimetrów (3-5 mm) albo ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę.
Ciasto popiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 15 min.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki a następnie na plasterki. Dadajemy do nich rodzynki, cynamon i cukier waniliowy. Tak przygotowane jabłka przekładamy na podpieczony spód z ciasta kruchego
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogiel. Dodajemy śmietanę i ostudzone rozstopione masło. mieszamy. dodajemy zproszkowany budyń i mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo twaróg i łączymy na jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą serową.
Tak przygotowaną masę serowa wylewamy na jabłka.
KRUSZONKA
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Masło połączyć z cukrem za pomocą rąk. Dodać mąkę i dobrze pougniatać z resztą składników. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 1 h (czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od piekarnika)
Gotowe ciasto można polać lukrem ale nie koniecznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz