sobota, 24 grudnia 2011

MAKOWIEC

czyż jest jakieś inne ciasto oprócz makowca i sernika z którymi kojarzą się Święta Bożego Narodzenia? jak dla mnie nie ma ...


w tym roku wprawdzie zabraknie u mnie sernika ale ile można wcinać to cudo. a u mnie w ostatnim czasie jakoś była mega chcica na sernik i chyba teraz już się wszystkim trochę przejadł. no ale cóż jak się było prawie rok na dukanie to co innego mogłam jeść bez wyrzutów sumienia - sernik oczywiście.


a więc na Święta upiekłam makowiec. i był to mój pierwszy raz jeśli chodzi o to ciasto. ostatnio coś dużo mam tych kulinarnych pierwszych razy. dobrze, że żaden nie bolał :)


MAKOWIEC


CIASTO


- 170 g mąki (przesianej przez sitko)
- 110 g masła, schłodzonego
- 30 g drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
- 2 żółtka


Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i siekamy je szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier i żółtka i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.


Schłodzone ciasto wyjmujemy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na grubość kilku milimetrów (3-5 mm).


Nie należy podsypywać ciasta mąką, bo będzie twarde.


Pomagając sobie wałkiem, przenosimy ciasto do formy do pieczenia i dokładnie je w niej układamy.


MASA MAKOWA


- 800 g maku
- bakalie: orzechy, migdały, rodzynki
- skórka pomarańczowa
- olejek
- cukier
- dżem wiśniowy
- troche bułki tartej )ok. pół szklanki)
- 7 jajek
- mleko
- kostka rozstopionego masła


Mak gotuje w mleku i odcedzamy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej


Rodzynki zalewamy wrzątkiem aby zmiękły. Orzechy i migdały siekamy.


Do maku dodajemy posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, dżem, stopione masło, żółtka, cukier (na oko), olejek, byłkę tartą. Łączymy całość na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy w jednolitą masę.


Przekładamy masę makową na wcześniej przygotowane ciasto


KRUSZONKA


- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru


Masło połączyć z cukrem za pomocą rąk. Dodać mąkę i dobrze pougniatać z resztą składników. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 1 h (czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od piekarnika)


Gotowe ciasto można polać lukrem ale nie koniecznie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz