sobota, 3 grudnia 2011

UROZMAICONE MIELONE

dość często u mnie w domu przygotowywane są kotlety mielone. przede wszystkim danie jest tanie, nie wymaga zbyt dużo pracy a do tego jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. jednak dzisiaj postanowiłam urozmaicić zwykłe mamine kotlety.

UROZMAICONE MIELONE


- mięso mielone
- czerstwa bułka albo bułka tarta
- jajo
- sól
- pieprz
- pieczarki
- cebula
- ser żółty

pieczarki kroimi w ksotkę albo trzemy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy wraz z pokrojoną w drobną kostką cebulką na odrobinie masła. do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, bułkę namoczoną w mleku albo bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę, dodajemy pieczarki i cebulkę, strarty na tarce o grubych oczkach ser oraz dprawiamy solą i pieprze, wyrabiamy na jednolitą masę. z otrzymanej masy formujemy kotleciki o dowolnej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

PS.podczs smażenia z kotlecików będzie odparowywać woda





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz