niedziela, 4 grudnia 2011

PLACKI Z JABŁKAMI

dzisiaj nabrałam ochoty na jabłka w roli głównej.  prawdzie powiedziawszy to już od kilku dni chodzą za mną jabłka i długo jyślałam w jakiej formie zaspokoją one moją żądzę w 100%. po wielu przemyśleniach padło na placki z jabłkami. a że moja familia nie zabardzo nie przepada za wszystkimi moimi eksperymentami kulinarnymi czy również składnikami których używam musiłam pogodzić dwie pieczenie na jendym ogniu, że tak powiem.  i tak tradycyjne placki z jabłkami mojej mamy zostały przeze mnie zmodyfikowane i ulepszone.


placuski są puszyste, sycące, pyszne i conajważniejsze nie są pracochłonne :)


PLACKI Z JABŁKAMI


- ½ kg mąki (u mnie była to pół na pół mąka pszenna i mąka pełnoziarnista razowa)
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- cukier zwykły (u mnie 4 płaskie łyżki)
- duży jogurt naturalny
- odrobina proszku do pieczenia
- jabłka ( u mnie 3 dość spore jabłka)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- olej
- cukier puder
- serek homogenizowany
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (najlepiej białego koloru albo jasnożółtą). Dodajemy jogurt,  mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy na jednolitą masę.  Odstawiamy. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy  je w kostkę,  talarki albo ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi orzechami.  Łączymy ze sobą. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką ciasto i piec na rumiany kolor z dwóch stron.  Podawać posypane cukrem pudrem albo z serkiem homogenizowanym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz