placuski są puszyste, sycące, pyszne i conajważniejsze nie są pracochłonne :)
PLACKI Z JABŁKAMI
- ½ kg mąki (u mnie była to pół na pół mąka pszenna i mąka pełnoziarnista razowa)
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- cukier zwykły (u mnie 4 płaskie łyżki)
- duży jogurt naturalny
- odrobina proszku do pieczenia
- jabłka ( u mnie 3 dość spore jabłka)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- olej
- cukier puder
- serek homogenizowany
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (najlepiej białego koloru albo jasnożółtą). Dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy na jednolitą masę. Odstawiamy. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę, talarki albo ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi orzechami. Łączymy ze sobą. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką ciasto i piec na rumiany kolor z dwóch stron. Podawać posypane cukrem pudrem albo z serkiem homogenizowanym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz