sobota, 24 grudnia 2011

CIASTO MANDARYNKOWE

mandarynki kojarzą mi się przed wszystkim z zimną i ze świętami. i jak dla mnie nigdy nie może ich zabraknąć na Boże Narodzenie. taki mój mały fetysz ale cóż ja na to poradzić mogę. mandarynki są pyszne i małokaloryczne a więc mają w sobie to co tygryski lubią najbardziej :)

CIASTO MANDARYNKOWE

- 3-4 spore mandarynki ( po obraniu ok 350g )
- 250 g masła
- 120 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

+ na lukier
- 120 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku mandarynkowego


Mandarynki obieramy i każdą cząstkę kroimy na 3-4 części ( w zależności od wielkości ). Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i kontynuując ucieranie dodajemy po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem, a na koniec dorzucamy mandarynki i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną keksówki i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.


Kiedy ciasto jest już zimne smarujemy je lukrem otrzymanym z wymieszania cukru pudru z sokiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz