sobota, 10 grudnia 2011

PLACUSZKI Z RICOTTĄ

będąc rano na zakupach spożywczych wpadł w moje ręce serek rocotta i od razu wylądował on w moim koszyku i dopiro w domu wymyśliłam co bym mogła z niego zrobić. po przejrzeniu masy rzepisów postawiłam na placuszki z rocottą

PLACUSKI Z RICOTTĄ

- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka 2%
- 2 duże jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. W misce dokładnie wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, delikatnie zamieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ubić pianę z białek i dodać do mleczno-serowej masy. Wymieszać delikatnie. Olej rozgrzać na patelni. Ciasto nakładać łyżką, smażyć placuszki około minuty - powinny przybrać zloty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

u mnie były to truskawki homogenizowane :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz