sobota, 17 grudnia 2011

DROŻDŻOWY ŚLIMACZEK

zbliża się kolejna niedziela więc przyszła kolej na kolejne ciasto. tym razem padło na coś drożdżowego. pierwszy raz własnoręcznie robiłam owe ciasto i zdecydowanie nie był to mój pierwszy a zarazem ostatni raz jeśli chodzi o to ciasto (mam tutaj na myśli ciasto drożdżowe jak i drożdżowego ślimaczka).


DROŻDŻOWY ŚLIMACZEK


- 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
- 2,5 dag drożdży świeżych
- 1/2 do 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- jajko
- szczypta soli
- 8 dag masła lub margaryny



Do przesianej mąki wlać drożdże rozmieszane z mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Masło lub margarynę stopić, przestudzić. Dodać do rozczynu razem z pozostałym cukrem, solą, jajkiem, wyrobić ciasto. Jeżeli będzie kleiste, podsypać jeszcze mąką. Uformować kulę. Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem po całości i zwijać jak roladę czy makowiec. Zwinięte ciasto pokroić na równe kawałki - ślimaki. Ślimaki ustawić w pionie w natłuszczonej tortownicy (małej), jeden przy drugim, nie za ciasno, bo jeszcze urosną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz