czwartek, 15 grudnia 2011

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ

kilka dni temu zaserwowałam mojej rodzince przepyszną zapiekankę z kaszy gryczanej.  jak tylko zobaczyłam przepis na jednej ze stron internetowej wiedziałam, że prędzej czy później owa zapiekanka zagości na moim stole. zagościła czym prędzej, szczególnie że wszystkie składniki miałam pod rękę czyli w domu. więc czym prędzej zabrałam się pracy


ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ

- sos borowikowy doskonała kuchnia winiary
- ziarenka smaku
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g startego żółtego sera
- pieprz
- masło do wysmarowania naczynia

Zagotować 1,5 szklanki wody, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.  Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić. Na maśle zeszklić cebulę i dodać pieczarki, podsmażyć. Połączyć z kaszą. Ostudzić. Dodać sos rozprowadzony ze śmietaną zamiast wody. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC.  Zapiekać pod przykryciem 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz