ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ
- sos borowikowy doskonała kuchnia winiary
- ziarenka smaku
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g startego żółtego sera
- pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
Zagotować 1,5 szklanki wody, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić. Na maśle zeszklić cebulę i dodać pieczarki, podsmażyć. Połączyć z kaszą. Ostudzić. Dodać sos rozprowadzony ze śmietaną zamiast wody. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Zapiekać pod przykryciem 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz